Torza

Klantverhaal AluSport Equipment

Het seriewerk wat wij doen vraagt om een wat andere blik op een heel aantal processen dan in het geval van stukproductie. Wij werken met standaardproducten die in onze productie en andere bedrijfsprocessen steeds terugkomen. Daarom wilden wij graag werken met een ERP-systeem op basis van een boomstructuur van ieder product. Dat is iets waar sommige ERP-systemen wel mee om kunnen gaan, maar niet zo in detail als Torza dat kan.”

Over AluSport

Het Belgische AluSport Equipment is producent van aluminium sportartikelen. Van voetbaldoelen tot antivandalisme doelen en van dug-outs tot ballenvangers. Vanwege de groei die het bedrijf doormaakte gingen zij op zoek naar een ERP-systeem. Als serieproductiebedrijf hadden ze echter zeer specifieke behoeftes. Een groot aantal ERP-pakketten hebben dan ook de revue gepasseerd, voord zij kozen voor het Torza ERP-systeem. Eigenaar Bart Jansen vertelt over zijn overwegingen en ervaring met Torza 

Hoe ben je met Torza in aanraking gekomen?

“Wij waren op zoek naar een ERP-systeem. Een gedeelte kunnen wij wel zelf beheren, maar we werden te groot en moesten dus overschakelen naar een ERP-systeem. Dat is al een hele lijdensweg op zich. Wij zijn met veel ERP-systemen in aanraking gekomen, maar kwamen steeds tot de conclusie dat deze net niet aansloten op wat wij wilden. Torza in eerste instantie ook niet, maar het verschil met andere systemen is dat daarbij heel veel customization mogelijk is. 

Wat maakt dat veel ERP-pakketten niet geschikt zijn voor AluSport?

Het seriewerk wat wij doen vraagt om een wat andere blik op een heel aantal processen dan in het geval van stukproductie. Wij werken met standaardproducten die in onze productie en andere bedrijfsprocessen steeds terugkomen. Daarom wilden wij graag werken met een ERP-systeem op basis van een boomstructuur van ieder product. Dat is iets waar sommige ERP-systemen wel mee om kunnen gaan, maar niet zo in detail als Torza dat kan.

Wat bij AluSport ook anders is dan bij andere bedrijven, is dat wij nooit factureren naar de uiteindelijke ontvanger van onze producten. Wij werken bijvoorbeeld met een klant in Nederland die de belijningen op voetbalvelden doet en onze producten verkoopt. Wij factureren aan deze klant, terwijl ons product uiteindelijk op de voetbalclub komt te staan. Daarom verschilt ons factuuradres meestal van ons leveradres. Toch willen wij beide partijen meenemen in onze communicatie, zodat zij allebei op de hoogte zijn van de status en specificaties van de order. De eindklant moet er bijvoorbeeld van op de hoogte zijn als we met een grote vrachtwagen komen, zodat we een geschikte plek om te lossen kunnen bespreken. Ook dat zijn we in het systeem van Torza aan het verwerken.” 

Hoe werkt het Torza-systeem met die boomstructuur?

“In die boomstructuur zit van alles, waaronder materiaal, werkuren en halffabricaten. Op basis daarvan komt er in het systeem een kostprijs per product naar voren. Die kostprijs varieert. Als wij bijvoorbeeld in de nacalculatie aangeven efficiënter te hebben gewerkt, dan wordt het product goedkoper. Gebruiken we profielen die net wat duurder zijn, dan wordt de kostprijs van het product iets hoger. Uiteindelijk hebben wij dus op basis van deze structuur een prijslijst die wordt berekend aan de hand van de verschillende voorraden en kosten van ieder product.” 

Qua prijslijsten werken we bovendien met staffels voor klantengroepen. De prijslijst voor zo’n klantengroep wordt opgebouwd aan de hand van de kostprijs vanuit de boomstructuur, in combinatie met de kortingen die gelden voor die groep. Deze kortingen verschillen bijvoorbeeld per land of streek. Afhankelijk van verschillende parameters berekent het systeem dus een andere prijs voor iedere klantengroep.” 

Waarom hebben jullie uiteindelijk voor Torza gekozen?

“We hebben lang rondgekeken naar de aankoop van een ERP-pakket. Uiteindelijk zijn we via een ERP-wijzer terechtgekomen bij Torza. Op basis van onze specifieke behoeften heeft deze ERP-wijzer een aantal geschikte systemen voor ons uitgelicht. Zo hebben we een groot aantal ERP-pakketten de revue zien passeren. Bij de meesten ben je toch gebonden aan de structuur en regels van het systeem. De aanpassingen die wij daarin wilden doen zouden daarom te ingrijpend zijn.  

Uiteindelijk kwam Torza voor ons als beste uit de ERP-wijzer naar boven. Met name omdat we bij Torza direct contact hebben met degene die het systeem maakt, zonder dat daar een heel verkoopteam tussen zit, en omdat het via een browser werkt. Daarnaast speelden de licentiekosten voor het systeem een belangrijke rol. Bij Torza betaal je voor de volledige omgeving, in plaats van voor de aparte onderdelen, dat vind ik een goede benadering. We betalen wel wat meer aan programmeringskosten, maar daar krijgen we ook veel voor terug.” 

Wat krijgen jullie daar dan voor terug? Wat levert het Torza ERP-systeem op?

“De sportsector is periodiek en dynamisch. Het moet allemaal snel gaan en soms moeten we de standaard structuur van een ERP-systeem kunnen omzeilen om daar aan te kunnen voldoen. Die flexibiliteit biedt Torza ons. 

Het systeem levert ons bovendien veel tijd op. Met Torza hebben we, ondanks dat we duizenden producten op jaarbasis produceren, een heel goed overzicht. De tijdwinst zit hem met name in de automatisering van de processen die we voorheen handmatig deden, zoals een uitgebreid voorraadbeheer van zowel de profielen als de halffabricaten en eindproducten. Daardoor kunnen we van ieder onderdeel zien wat de status daarvan is.  

Bovendien bestelt het systeem automatisch bij, waardoor we aan kracht en snelheid toenemen en daarin minder fouten maken. We kunnen veel sneller werken en ons focussen op andere zaken. Als de inrichting van ons Torza-systeem helemaal klaar is denk ik dat het onze administratieve taken voor meer dan 70% zal opvangen.” 

Tot slot geeft het systeem ons ook meer controle over het geheel. Zo kunnen we een nacalculatie uitvoeren van ons productieproces en zien we eerder als er iets is misgegaan, bijvoorbeeld wanneer iemand te langzaam gewerkt heeft.”

Hoe bevalt het contact met Mark van Torza?

“Het contact met Mark bevalt erg goed. Ik heb zelf ook ervaringen met het schrijven van ERP-systemen en weet dus ook goed wat de mogelijkheden zijn. Daar vinden we elkaar goed in en Mark heeft uitstekend door welke richting wij op willen met het pakket. Dat werkt heel goed.”

Hoe ziet de toekomstige samenwerking tussen AluSport en Torza eruit in jouw ogen?

“In de toekomst willen wij ook nog een productie -en planningsverhaal toevoegen aan Torza, zodat klanten via onze website, die dan gelinkt is aan Torza, bestellingen kunnen plaatsen. Dat vermindert niet alleen onze overheadkosten, maar legt de verantwoordelijkheid voor het ingeven van een order bij de klant. Bovendien kunnen klanten de status van een order op die manier direct online volgen.” 

“Het systeem is nu compleet werkzaam voor ons, maar er komen nog bijna dagelijks functionaliteiten bij. Dat is iets waar we nu nog volop mee bezig zijn. Ik denk dat Mark de komende tien jaar nog wel zijn handen vol heeft aan ons.” 

Alle klantverhalen